четвртак, 9. октобар 2014.

ATEROSKLEROZA - POMOZITE SVOJIM VENAMA



 

 

 

 

 

Ateroskleroza (suženje arterija)





Ateroskleroza je najčešća i najozbiljnija bolest u grupi bolesti nazvanoj arterioskleroze - bolesti za koje je karakteristično da arterijski zid postaje stanjen i 
slabije elastičan.

 

 

Nastanak bolesti

Ateroskleroza se obično manifestuje kroz tri stadijuma: rani, razvijeni i zrela lezija.
 
  • Početna lezija se karakteriše nodularnim zonama lipidnih depozita, koji se morfološki vide kao «masne pruge». One predstavljaju nakupljene makrofage ispunjene lipidima u intimi krvnog suda. Ove rane lezije se razvijaju pre desete godine i šire se tokom života, tako da u trećoj deceniji zauzimaju 1/3 aortne površine.
  •   Razvijene lezije se nazivaju «plakovi». Oni se u početku javljaju u koronarnim arterijama, abdominalnoj aorti i u nekim segmentima karotidnih arterija. Postaju izrazite tokom III i IV dekade života. Ovi fibrozni plakovi su čvrsti, kupastog oblika i prekriveni fibromuskularnom kapom.
  • Zrela lezija može progredirati do stadijuma sa zrelom fibroznom kapom na kojoj se uočavaju ulceracije. Ove lezije lako rupturiraju i dovode do stvaranja tromboze i tromboembolizacije sa nastankom kliničkih manifestacija ateroskleroze kao što su: koronarna bolest (KB), cerebrovaskularni inzult i periferna vaskularna bolest.

Faktori rizika

Promenljivi faktori rizika za pojavu kliničkih manifestacija su: životne navike (stil života) i neke biohemijske ili fiziološke karakteristike.
  • Životne navike obuhvataju: hiperkalorijsku ishranu bogatu zasićenim mastima i holesterolom, pušenje duvana, prekomernu upotrebu alkohola i fizičku neaktivnost.
  • Biohemijske ili fiziološke karakteristike vezane za povećani rizik pojave KB su: povećanje ukupnog holesterola u plazmi, povećanje nivoa LDL holesterola, niske playmatske vrednosti HDL holesterola, povišeni trigliceridi u serumu, hipertenzija, hiperglikemija, dijabetes, gojaznost, kao i trombogeni faktori (hiperfibrinogenemija).
  • Nepromenjive - lične karakteristike su: starost, pol, pozitivna porodična anamneza za postojanje KB ili neke druge aterosklerotske vaskularne bolesti u mlađem životnom dobu (za muškarce pre 55. a za žene pre 65. godine), lična anamneza KB ili neke druge aterosklerotske bolesti.
  •   
    Cholestone (90 tableta)
    Smanjenje nivoa holesterola
    Cholestone je dijetetski suplement dizajniran kao pomoć u održavanju nivoa holesterola. Njegovi prirodni aktivni sastojci uključuju i laneno ulje koje doprinosi održavanju normalnih nivoa holesterola uz pomoć visokog sadržaja Omega-3 masnih kiselina, kao i jabučni pektin koji daje iste efekte zahvaljući vlaknima koje sadrži. Beli luk može blagotvorno da utiče na nivo masti u krvi, dok lecitin igra važnu ulogu u metabolizmu masti.
    • Osobama koje se bore sa povišenim holesterolom i/ili trigliceridima
    • Kao preventivno sredstvo, onima koji u svojoj porodičnoj istoriji imaju pojavu povišenog holesterola i triglicerida ili onima koji pate od poremećaja metabolizma ugljenih hidrata
    • U cilju prevencije ateroskleroze
    • Ukoliko je način ishrane bogat mastima i ugljenim hidratima

           
    Da li ste znali da su pored raka, kardiovaskularna oboljenja jedan od glavnih uzroka smrti u razvijenim zemljama, iako u većini slučajeva to može da se izbegne?
    1 929 Din
    CV0113
    200
    mg
    Laneno ulje
    200
    mg
    Jabučni pektin
    100
    mg
    Beli luk
    60
    mg
    Vitamin C
    10
    mg
    Vitamin E
    50
    mcg
    Hrom
    100
    mg
    Lecitin


Mega qProtect (90 tableta)
Antioksidant u mega dozi

 
U poodmaklim godinama ili u periodima velikog napora često doživljavamo slabljenje koncentracije, zamućen vid ili promene u cirkulaciji. Mega qProtect je antioksidantni preparat u mega dozi, koji sadrži vitamine, elemente u tragovima, aminokiseline i biljne ekstrakte, koji obezbeđuju efikasniju i precizniju zaštitu naših ćelija.
Ginkgo, zeleni čaj i koenzim Q10 energizuju i stimulišu normalne funkcije mozga i srca. Pored ostalih sastojaka, borovnica i beta-karotin štite zdravlje očiju, dok aminokiseline značajno usporavaju proces starenja ćelija.
  • U slučaju intenzivnijeg mentalnog napora, tokom ispitnih rokova ili za osobe koje su na radnom mestu izložene stresu, u cilju poboljšanja koncentracije
  • Starijim osobama u cilju održavanja normalne funkcije mozga i pamćenja
  • Osobama koje se bore sa kardiovaskularnim tegobama
  • Osobama čije su oči izložene većem naporu
  • Osobama koje često imaju hladne udove
  • Osobama koje pate od tinitusa
  • Aktivnim i pasivnim pušačima
  • Osobama koje redovno konzumiraju alkohol
  • Osobama koje žele efikasniju antioksidantnu zaštitu i jačanje imunog sistema

Da li ste znali da neke od okolnosti koje se danas smatraju normalnim, kao što su stres ili neadekvatna ishrana, hronične bolesti i uzimanje nekih lekova povećavaju potrebu tela za antioksidantima?
3 159 Din
FL0091
5
mg
Beta-karoten
750
mcg
Retinol
2.5
mg
Likopin kompleks
50
mg
Vitamin C
50
mg
Askorbil palmitat
50
I.J.
Tokoferol kompleks
25
mcg
Selen
4
mg
Cink
1
mg
Mangan
5
mg
Ubikinon (CoQ10)
50
mg
L-cistein
5
mg
L-glutation
50
mcg
Alfa-liponska kiselina
10
mg
Ekstrakt Ginkgo bilobe
7.5
mg
Ekstrakt zelenog čaja
2.5
mg
Ekstrakt borovnice
Pažnja! U slučajevima kada se proizvod uzima tokom dužeg vremenskog perioda i u velikim dozama, mogući sporedni efekti uključuju osip, nemir, nesanicu, dijareju ili povraćanje. Ginkgo biloba nije preporučljiv tokom trudnoće, dojenja ili uzimanja lekova protiv koagulacije, kao ni pre operacije, imajući u vidu da se time može produžiti vreme koagulacije. Osobama obolelim od dijabetesa  preporučuje se da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda.


  •   Garlic Caps with Extra Parsley (100 gelkapsula)
    Beli luk

    Antibakterijski i antifungalni efekti belog luka i njegov zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem može da se objasni dragocenim komponentama sumpora, koji je takođe odgovoran i za njegov karakteristični miris. Ova biljka sadrži više od 200 vrsta biološki aktivnih supstanci, uključujući vitamine, aminokiseline i enzime.
    • U cilju smanjenja rizika od razvoja arteroskleroze i kao pomoć u normalizaciji krvnog pritiska
    • Kao pomoć u terapiji redukcije nivoa holesterola
    • Osobama koje žele da kontrolišu nivo masti u krvi prirodnim putem
    • Zbog svog antibiotskog efekta, može uspešno da se primenjuje u slučaju oboljenja od gripa i u slučaju kašlja.
           
    Svi proizvodi su upisani u registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja Republike Srbije.
    Da li se znali da je u Nemačkoj beli luk u kapsulama prihvaćen kao zvanični preparat za snižavanje nivoa holesterola u krvi?
    1 159 Din
    PN0113
    350
    mg
    Beli luk
    250
    mg
    Peršun
    Pažnja! Preparat koji sadrži beli luk uvek mora da se primenjuje sa puno vode ili voćnog soka. Ukoliko imate problema sa koagulacijom ili ukoliko se spremate za operaciju, obavezno potražite savet lekara pre upotrebe preparata belog luka. Osobe alergične na beli luk i/ili osobe osetljive na bilo koji aktivni sastojak porodice Liliaceace, treba da izbegavaju ovaj proizvod. Dojilje treba da uzmu u obzir da neke komponente belog luka mogu da prodru u majčino mleko.

  • Digestive Enzymes (100 tableta)
    Podrška sistemu za varenje
    Digestive Enyzmes sadrži digestivne enzime i aktivne sastojke biljnog porekla, koji doprinose boljem radu digestivnog sistema. Ukoliko Vaše navike u ishrani ili životni stil nisu odgovarajući, ravnoteža digestivnog sistema može lako da se poremeti. Razlaganje nutrijenata uz pomoć enzima je prvi korak u pravcu dobre apsorpcije i iskorišćenja hranljivih materija. Sa odgovarajućim enzimima imate mogućnost da potpomognete razlaganje masti, proteina i ugljenih hidrata, i na taj način sistemu za varenje i svom telu pružite pomoć.
    • Onima koji žele adekvatno da potpomognu svoj digestivni sistem
    • U slučaju nadutosti i čestog unosa hrane koja nadima
    • U slučaju problema u vezi sa varenjem
    • U slučaju disbioze

    Da li ste znali da efikasnost varenja opada tokom starenja? Ljudi sa krvnom grupom A često imaju taj problem, bez obzira na starost.
    2 249 Din
    CV0127
    75
    mg
    Pankreatin
    17.5
    mg
    Pepsin
    10
    mg
    Diastaza
    5
    mg
    Papain
    25
    mg
    Glutaminska kiselina
    37.5
    mg
    Kurkuma
    75
    mg
    Seme komorača
    12.5
    mg
    Bromelain
    7.5
    mg
    Proteaza
    Pažnja! U slučaju ozbiljnih gastrointestinalnih oboljenja (npr. čir želuca), obavezno se posavetovati sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda!

    Triple-Potency Lecithin (100 gelkapsula)
    Soja lecitin
    Lecitin doprinosi pravilnom funkcionisanju naših vitalnih procesa i održavanju zdravlja. Lecitin je prirodna supstanca, koja se uobičajeno nalazi u našem organizmu, u ćelijskoj membrani i sastavu proteina odgovornih za prenos masti. Učestvuje u funkcionisanju nervnog sistema i pomaže u održavanju normalnog nivoa.
    Lecitin je prirodni izvor fosfatidil holina i fosfatidil inizitola, koji su zapravo fosfolipidi i ulaze u zid ćelija. Holin ima važnu ulogu u strukturi ćelijske membrane. Često se vezuje za vitamine i održava holesterol tečnim, kako se ne bi nagomilavao u jetri i zidovima krvnih sudova. Takođe igra i važnu ulogu u održavanju pravilne cirkulacije krvi. Značajne količine inozitola se nalaze i u našem mozgu. Najvažnija uloga holina i inozitola je u prenosu nervnih impulsa, ali su ove supstance isto tako poznate i kao „sagorevači masti” ili „rasturači masti”. Ljudima koji se fizički iscrpljuju (kroz sport ili naporan fizički rad), preporučuje se redovno uzimanje ovog proizvoda, jer povrh svega, doprinosi boljoj cirkulaciji i pravilnom funkcionisanju zglobova. Proizvod pod nazivom Triple-Potency Lecitin sadrži koncentrovano sojino ulje, što znači da osoba koja je ranije uzimala 3 obroka (kapsule) lecitina u toku dana sada ostvaruje isti povoljan efekat sa samo jednim obrokom (kapsulom). Do sada nisu prijavljeni slučajevi predoziranja lecitinom.

    2 799 Din
    FL0037
    1200
    mg
    Kompleks fosfatidila soje
    420
    mg
    Minimalni sadržaj lecitina
    Group:

  • Omega 3 Concentrate (100 tableta)
    Omega-3 concentrates
     


    CaliVitin Omega 3 koncentrat sadrži visoke količine omega 3 masnih kiselina poreklom iz ribljeg ulja, koje potpomažu održavanje odgovarajućeg nivoa triglicerida i dobrog kardiovaskularnog zdravlja, kao i obezbeđuju dobre moždane funkcije.
    • Osobama koje se bore sa kardiovaskularnim tegobama i problemima sa krvnim pritiskom, kao i onima koji cene održavanje zdravog i normalnog funkcionisanja ovih organa
    • Trudnicama i deci mlađeg uzrasta, u cilju pospešivanja normalnog razvoja
    • Osobama koje žele da pomognu svom telu u borbi protiv zapaljenskih bolesti (npr. upale zglobova)
    • Osobama koje su na dijeti sa niskim sadržajem masti i dijeti za mršavljenje
    • Svima koji žele da očuvaju zdravlje svojih očiju i svog nervnog sistema

    ·   Da li ste znali?
    Da li ste znali da su kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrti u svetu, što znači da ubijaju mnogo više ljudi od bilo koje druge bolesti? To se ne odnosi na stanovnike Grenlanda i Eskime, čiji način ishrane podrazumeva morsku hranu koja je bogata omega-3 masnim kiselinama. U njihovoj populaciji, pojava ovakvih bolesti je ređa.*
    1 826 Din
    CV0173
    600
    mg
    Koncentrovano riblje ulje
    180
    mg
    EPA (eikozapentainoična kiselina)
    120
    mg
    DHA (dokozaheksanoična kiselina)
    Pažnja! Nezasićene masne kiseline su veoma osetljive na štetne efekte slobodnih radikala, tako da se u slučaju konzumacije većih količina omega-3 masnih kiselina preporučuje i uzimanje antioksidanata.

  • C 1000 Plus (100 tableta)
    C1000 Plus sa velikom količinom vitamina C sa produženim dejstvom i šipkom organskog porekla za dodatno jačanje dejstva, doprinosi jačanju imunog sistema, zarad efikasnije odbrane tokom kritičnih perioda, kada je organizmu to najviše potrebno.
    Pored toga, doprinosi i procesima stvaranja kolagena, i može pomoći u očuvanju zdravlja krvnih sudova, kostiju, hrskavice, zuba, desni i kože.
     
     
    Simptomi nedostatka vitamina C mogu biti: oslabljenje imunog sistema, prijemčivost na razne zarazne bolesti, sporiji oporavak nakon bolesti, produženo zarastanje rana, krvarenje desni, gingivitis, bolovi u mišićima.
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    • Osobama koje su podložnije zarazama.
    • Za svakoga tokom zimskog perioda, za jačanje imunog sistema.
    • Osobama koje se bave sportom ili obavljaju teške fizičke poslove, za veću izdržljivost.
    • Osobama koje su pod intenzivnim mentalnim stresom, za normalno funkcionisanje nervnog sistema.
    • Starijim osobama i onima koji se oporavljaju od bolesti.
    • Za poboljšanje apsorpcije  gvožđa (posebno za žene tokom plodnih godina, kao i za osobe koje pate od anemije, nastale usled nedostatka gvožđa).


    Da li ste znali?
    Da li ste znali, da je za izolaciju i otkrivanje uloge i dejstva vitamina C, Albert Sent-Đerđi (Szent-Györgyi Albert) koji je za to i nagrađen Nobelovom nagradom, sve do kraja svog života, do svoje 93 godine svakodnevno uzimao barem 1000 mg vitamina C, a kada bi se slučajno razboleo, dnevni unos je povećao na 8000 mg-ma?
    2 199 Din
    CV0177
    1000
    mg
    Vitamin C
    125
    mg
    Organski šipurak u prahu
    Pažnja!
    Vitamin C je osetljiv na toplotu i svetlo, i to treba uzeti u obzir prilikom skladištenja proizvoda. Osobe sa postojanjem bubrežnih kamenaca treba da potraže lekarski savet pre uzimanja ovog preparata!


    POMOZITE SVOJIM VENAMA NEKA BUDU PROHODNE JER KAŽE SE MLADI SMO ONOLIKO KOLIKO SU NAM MLADI KRVNI SUDOVI
     
    DO SLEDEĆEG BLOGA 
  • VAŠA BILJANA  
  • Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
    Telefon   061 622 75 97
    Moj kodni broj:  3814322648                                                                                                                                                                                                                                                         



Нема коментара:

Постави коментар