понедељак, 21. јул 2014.

SPONTANI POBAČAJ I STERILITET - KAKO SE IZBORITI I POVEĆATI NATALITET DA NE POSTANEMO NACIONALNA MANJINA U SVOJOJ ZEMLJI




 

San skoro svake devojčice je kad poraste da se uda, da bude majka. Da ostvari majčinstvo i da potomstvom produži svoje "grane" na tom veličanstvenom stablu potomaka. U najranijem detinjstvu se  igra lutkicama i lutke koja su njena deca daje im imena. Takvu jednu prirodnu potrebu ponekad  poremete niz uzročnika.

Nemogućnost da se iznese trudnoća do kraja ili spontani pobačaj. Po definiciji spontani pobacaj se odnosi na trudnocu koja se zavrsi spontano prije nego je fetus sposoban za vanmatericni zivot.

Svjetska Zdravstvena Organizacija je definisila ovaj klinicki entitet kao izbacivanje ( ekspulziju ) embriona ili fetusa iz materice koji tezi manje ili tacno 500g. Tu tezinu fetus obicno dostize od 20-22 nedjelje trudnoce ( racunajuci da trudnoca traje 40 nedjelja ). 



Koji su to faktroi rizika spontanog pobačaja:

1.Godine zene:
- u populaciji zena starosti od 20-30 godina spontani pobacaj se desava od 9-17%
- u populaciji od 35 g je 20%
- u 40 tim je 40 %
- u 45-im % spontanih pobacaja dostize 80% !


2. Prethodni pobacaj - Akuserska istorija pacijentinje je vrlo vazan factor za ponovni pobacaj.
- rizik pobacaja u buducim trudnocama je poslije 1 pobacaja oko 20%, 

 poslije 2 pobacaja je 28%, 
a poslije 3 I vise pobacaja oko 43 %. 

3. Kratki interval ( krace od 6 mjeseci ) I dugi ( duze od 60 mjeseci ) interval izmedju trudnoca kod zena koje su vec radjale ( multiparous women ). Dokazano je da su I jedan I drugi povezani sa prijevremenim porodjajem, SGA fetusima, koji su mali za starost trudnoce, IUGR 
( zastojem u rastu ).

4. Pusenje u trudnoci ( vise od 10 cigareta dnevno je udruzeno sa povecanim rizikom za pobacaj ). Cak je I pusenje partnera povezano sa istim. Poznato je da nikotin uništava vitamin C  a nedostatak vitamia C izaziva spontani pobačaj. Trudnice bi trebalo maximalno izbegavati zadimljene prostorije.

5. Alkohol. Konzumiranje 3 pica nedjeljno u toku prvog trimestra je povezano sa povisenim procentom spontanih pobacaja.

6. Koristenje kokaina u trudnoci je povezan sa prijevremenim porodjajem, abrupcijom placente I povecanim rizikom za spontani pobacaj.

7. Nesteroidni antireumatici, kao sto su naproksen, brufen, diklofenak, aspirin mogu biti povezani sa povecanim rizikom za pobacaj ako se koriste u vrijeme zaceca.

8. Povisena temperatura od 37.8 I vise moze da poveca rizik za pobacaj, ali do sada su obavljena samo 2 istrazivanja I rezultati se smatraju nepouzdanim

9. Kafa. Jedna studija je pokazala da je konzumiranje vise od 100mg kofeina dnevno povezano sa vecim brojem spontanih pobacaja. To važi i za sve proizvode koje u svom sastavu sadrže kofein

10. Produzeno vrijeme / vise od 10 dana / od dana ovulacije do dana implantacije oplodjenog jajasca, koji se mogu desiti zbog nekoliko razloga…stari folikuli kod zena starijih od 35 godina, ostecenih jajovoda upalnim procesima, promijenjen kapacitet matericne duplje ( anomalije, priraslice, infekcije ).

11. Nizak nivo folne kiseline – je bio povezan sa povecanim rizikom za spontane pobacaje od 6-12 nedjelja, samo kada je fetalni kariotip bio nenormalan. Nizak lefel folne kiseline ako je plod bio genetski normalan, nije imao nikakvog uticaja naprocenat  spontanih pobacaja.
Folna kiselina izuzetno važna za ceo organizam.


 Nakon prvog spontanog pobačaja  povećava se procenat da  i svaka naredna trudnoća završi spontanim a  što postaje jedan od uzročnika bračnog steriliteta.

Sterilitet (pravilnije infertilitet) predstavlja stanje u kome par ni nakon 12 meseci redovnih seksualnih odnosa bez korišćenja metoda kontracepcije ne može da dođe do trudnoće.
Sterilitet može biti primarni i sekundarni u zavisnosti od toga da li je u prošlosti bilo trudnoća (sekundarni) ili ne (primarni).
Ova pojava je vrlo rasprostanjena kako u svetu tako i kod nas gde zahvata 16-18% parova reproduktivne dobi, ali je važno napomenuti da će uz adekvatan tretman većina ovih parova konačno doći do potomstva (preko 80%).

KADA SE SAVETUJE OBRAĆANJE LEKARU ZBOG OVOG PROBLEMA

Uopšteno govoreći obraćanje specijalisti savetuje se tek nakon godinu dana neuspelih pokušaja, ali ukoliko je žena starija od 35 godina ili je prisutno neko zdravstveno stanje za koje je poznato da je u vezi sa sterilitetom (neredovni menstrualni ciklusi, endometrioza, prethodna vanmaterična trudnoća, pelvična inflamatorna bolest, sindom policističnih jajnika, itd.) savet za javljanje lekaru je već nakon 6 meseci, a po potrebi i ranije.

                        
Bračni sterilitet je bolest modernog društva i nastaje zbog izloženosti stresu, lošim životnim navikama, zagađenoj okolini, koja delom uslovljava i nezdravu ishranu sa nedovoljno potrebnih nutrijenata  ali i činjenici da se parovi sve češće u kasnijim godinama odlučuju za potomstvo. Poslednjih godina suočavamo se sa porastom muškog infertiliteta, što je ozbiljno pitanje jer je najčešće reč o idiopatskom infertilitetu, onom čiji uzrok nam nije poznat.

Oni retko i nevoljno govore o problemu koji imaju.

 Najčešći uzroci su:
1.    Problemi (odsustvo) ovulacije
2.    Neprohodnost ili drugi problemi sa jajovodima
3.    Muški faktor neplodnosti (loš nalaz spermograma)
4.    Neplodnost u vezi sa godinama žene
5.    Smanjen broj i kvaliteta jajnih ćelija (smanjena ovarijalna rezerva)
6.    Nepoznatog uzroka

U ređe uzroke spadaju i:
1.    Nepravilnosti i patologija same materice
2.    Endometrioza
3.    Brojni imunološki problemi

 Oko 300.000 parova u Srbiji ima problem bračnog steriliteta. U 30 odsto slučajeva uzrok neplodnosti je muški faktor, a kod 44 odsto njih ne zna se razlog nastanka ovog oboljenja.

 Jedan od najvećih problema bračnog steriliteta u Srbiji je kasna dijagnostika i savremeni trend da žene prvu trudnoću priželjkuju u kasnijim godinama. 

KAKO IPAK DOĆI DO POTOMSTVA?
ŠTA PROMENITI?
ŠTA DODATI? 
POJAČATI INFORMISANJE 
1.edukovati mlade devojke o štetnosti ranog stupanja u intimne odnose jer još uvek nisu psihofizčki sposbne za preuzimanje posledica
2. Abortus ne koristiti kao vid kontracencije
3. najbolji period za rađanje zdravog potomstva je od 20 - 30 godine
4.loše higijenske navike, neuredna i nepravilna ishrana, neadekvatna garderoba i promuskuitet su tesno vezani sa neplodnošću
5. suplementacija  ( da bi se pripremila nabolja moguća podloga za budući život treba otpočeti suplementaciju najmanje 3 meseca pre samog začeća)

CaliVita iz svoje široke palete nudi sledeće proizvode:




New Life (120 tableta)
MULTIVITAMIN ZA TRUDNICE I DOJILJE




Za trudnice, mlade majke, čak i za one koji se pripremajuza trudnoću, veoma jevažno obezbediti zadovoljenjepovećane potrebe za vitaminima imineralima. U tom smislu, NewLife preparat može da bude odkoristi. Gvožđe, vitamin C, vitaminiB, kalcijum i magnezijumsu esencijalni za formiranje krviembriona, zdrav razvoj imunogsistema, kostiju i nervnog sistema,a veoma su važni i za dobrobitmajčinog organizma. Osimtoga, folna kiselina učestvuje u razvoju majčinihtkiva, održavanju normalnih psihičkih uslova tokomtrudnoće i od vitalne je važnosti za razvoj nervnogsistema embriona.


Simptomi nedostatka folne kiseline uključuju:
sklonost zamoru, anemiju, oslabljen nervni sistem,
tegobe u proizvodnji krvi i psihološke probleme.
Simptomi nedostatka folne kiseline uključuju:sklonost zamoru, anemiju, oslabljen nervni sistem,tegobe u proizvodnji krvi i psihološke probleme.

+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.


Da li ste znali da odgovarajući unos folne kiselinesmanjuje rizik od poremećaja neuralne tubeembriona?


Da li ste znali da odgovarajući unos folne kiselinesmanjuje rizik od poremećaja neuralne tubeembriona?Da li ste znali da odgovarajući unos folne kiselinesmanjuje rizik od poremećaja neuralne tubeembriona?Da li ste znali da odgovarajući unos folne kiselinesmanjuje rizik od poremećaja neuralne tubeembriona?Simptomi nedostatka folne kiseline uključuju:
sklonost zamoru, anemiju, oslabljen nervni sistem,
tegobe u proizvodnji krvi i psihološke probleme.

CV0195


4167
I.J.
Beta-karoten
60
mg
Vitamin C
7
I.J.
Vitamin E
0.8
mg
Vitamin B1
400
mg
Vitamin D3
9
mg
Vitamin B3
1
mg
Vitamin B2
4
mg
Pantotenska kiselina
1
mg
Vitamin B6 (piridoksin)
60
mcg
Biotin
1
mcg
Vitamin B12
1
mg
PABA
400
mcg
Folna kiselina
10
mg
Inozitol
10
mg
Holin
112
mg
Magnezijum
325
mg
Kalcijum
8
mg
Cink
1
mg
Mangan
4
mg
Gvožđe
1
mg
Bakar
75
mcg
Jod
25
mcg
Hrom






Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648





VitalMan (60 tableta)
Povećanje performansi za muškarce

Kompleksni preparat za muškarce. Njegovi sastavni elementi utiču na poboljšanje opšteg raspoloženja i psihofizičkog stanja. Jačaju fizičku sposobnost, adaptogenu i antistresnu moć muškaraca.

Preopterećen život pun stresnih situacija, čoveku današnjice često prouzrokuje napetost, loše raspoloženje i seksualne probleme. Ti problemi se mogu rešiti i upotrebom lekovitih biljaka, koje na mpomažu da odgovorimo zahtevima koje nam postavlja okruženje i mi sami, a da pored toga još budemo u stanju i da uživamo u životu. Sibirski ženšen na primer, povećava sposobnost organizma za prilagođavanje (adaptogenost) i podnošenje stresa, izgrađuje ćelije i utiče na poboljšanje raspoloženja i opšteg stanja. Katuaba stimuliše centralni nervni sistem. Damiana je afrodizijak i osim što deluje na poboljšanje raspoloženja, poznata je i kao antidepresiv, diureti i dodatak koji efikasno smanjuje hronični zamor kod oba pola. Sarsaparila je korisna zbog svog antibiotičkog, dezinfekcionog i antipiretičkog dejstva.
+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.


CV0110




100
mg
Sibirski ženšen
100
mg
Muira puama
25
mg
Katuaba
50
mg
Damiana
50
mg
Sarsaparila
50
mg
Johimba
50
mg
Kopriva
100
mg
Ekstrakt gvarane (st. 22% kofeina)







Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648















Pro Selenium (60 tableta)
Preparat selena


Selen svojim jakim antioksidantnim efektom potpomaže zaštitu ćelija i tkiva od štetnog uticaja slobodnih radikala, dok istovremeno doprinosi i zaštiti imunog sistema i normalnom funkcionisanju štitne žlezde. Takođe, igra ulogu u očuvanju zdravlja kože i noktiju.
  • Svima koji su u potrazi za jakom antioksidantnom zaštitom
  • Pušačima
  • Ljudima koji pate od hipertiroidizma
  • Muškarcima u cilju povećanja plodnosti
  • Za suplementaciju tretmana protiv visokog nivoa holesterola
  • Osobama koje slede striktnu vegansku dijetu, imajući u vidu da njihova ishrana ne sadrži prehrambene proizvode životinjskog porekla koji se smatraju dobrim izvorima selena
  • Za suplementaciju terapije protiv zapaljenskih procesa u telu, posebno u slučaju artritisa

Simptomi nedostatka selena mogu da uključuju: oslabljen imuni sistem, smanjenu efikasnost štitne žlezde, slabost mišića i umor.


+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.


Jedna tableta Pro-Selenium obezbeđuje toliko selena kao 3 jajeta ili 1 konzerva tunjevine!

Da li ste znali da su istraživanja pokazala da postoji veza između rizika od opadanja kognitivnih sposobnosti tokom starenja, Alchajmerove bolesti i deficijencije selena?*


FL0044


:

50
mcg
Selen




Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648





Sublingual CoQ10 Lemon (30 tableta)
Q10 (sa brzom apsorpcijom)

Novi Sublingual CoQ10 dostupan u globalnoj mreži CaliVite od decembra 2010.

U novoj formuli sada nudimo tabletu sa prijatnim ukusom limuna, koja se još lakše rastapa, i koja u svakom pogledu odgovara savremenim dodacima ishrani sa podjezičnom primenom. Zahvaljujući svojoj još profinjenijoj teksturi, ona se prosto topi u ustima, ne ostavljajući za sobom neprijatan osećaj „razdrobljenosti”. Njen nov ukus može biti privlačan i onima, koji do sada iz nekog razloga nisu preferirali ukus mentola, ili su ga zbog eventualne primene homeopatskih lekova morali da izbegavaju.



Sublingvalni koenzim Q10 od 30 mg
Novi sublingvalni preparat Q10 je mnogo više od energetskog stimulansa! Naime nova povećana doza mu daje posebnu vrednost koja omogućava upotrebu bilo u prevenciji, bilo u ispomoći u smislu kompletne revitalizacije.
Sublingvalni karakter omogućava bržu i efektivniju apsorpciju sastavnih delova preparata u organizmu, pošto oni putem krvnih sudova ispod jezika i u obrazima direktno prodiru u krvotok.
Iako se njegova upotreba može preporučiti većini ljudske populacije iznad 30 godina starosti, kao i profesionalnim sportistima i rekreativcima, Sublingual Q10 se takođe preporučuje deci ugroženog zdravstvenog stanja, ili onima, kojima je potrebno neko dopunsko tretiranje. Dalje, ovaj preparat pomaže i u otklanjanju stomačnih problema i smetnji u varenju, a stimulativno deluje i na gubitak telesne težine. Veoma je koristan kod osoba koje primaju agresivnu terapiju, jer olakšava podnošenje iste (kardiološki, gastroenterološki, imunološki i drugi problemi).


+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.

Jedna tableta Sublingual CoQ10 Plus obezbeđuje toliko CoQ10 kao 6 kg lososa ili skoro 2 kg piletine!


CV0167




30
mg
Koenzim Q10



Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648



 

Organski Noni (946 ml)
Organski noni đus

Morinda citrifolia (na polinezijskom jeziku: noni) je egzotičan plod, koji sadrži nekoliko supstanci od vitalne važnosti. Polinezijski noni i organski noni su kompleksni preparati, dizajnirani tako da imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje, bogati su vitaminima, aminokiselinama i mineralima. Podstiču ćelijske funkcije i normalnu deobu ćelija, a redukuju i zapaljenske procese u telu. Doprinose detoksikacionoj funkciji jetre i imaju antibakterijsko, antivirusno i antifungalno dejstvo.
Plodovi organskog nonija koji dolaze sa ekološki kontrolisanih farmi začinjeni su organski uzgojenim malinama. Polinezijski noni dolazi iz nezagađene prirode, a organski noni dolazi sa farmi koje su klasifikovane kao organske.

  • U cilju povećanja otpornosti organizma
  • U cilju postizanja uravnoteženog funkcionisanja tela
  • U cilju povećanja i održavanja opštih nivoa energije
  • U cilju suplementacije procesa detoksikacije

+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.


Da li ste znali da se primenjuju ekstremno strogi kriterijumi da bi se nešto klasifikovalo kao organski proizvod, a sama organska proizvodnja, osim što poboljšava kvalitet proizvoda, istovremeno u velikoj meri štiti zemlju na kojoj je proizvod uzgojen? 
CV kod 
CV0172 
Upotreba:2 supene kašike (30 ml) dnevno



Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648

OxyMax

OxyMax (60 ml) Kiseonik u kapima.
Bez odgovarajućeg snabdevanja kiseonikom, naše telo neće optimalno funkcionisati. OxyMax® kapi sadrže molekule stabilizovanog kiseonika koji dospeva u krvotok tokom varenja. Ova forma koju telo može lako da iskoristi potpomaže u smanjenju štetnih efekata životne sredine, a povećava i naše fizičke performanse. U gradovima u kojima je vazduh zagađen i u kojima je količina kiseonika u vazduhu smanjena, kao i u slučaju povećane potražnje za kiseonikom tokom sportskih aktivnosti ili fizičkog rada, OxyMax® može da bude od pomoći! 
Kome preporučujemo?
 
Osobama koje žive u velikim gradovima i onima koji se bave sportskim aktivnostima 
U cilju podsticanja i povećanja snabdevanja tela kiseonikom 
U cilju poboljšanja metabolizma 
U cilju poboljšanja performansi u sportu 
U cilju povećanja energije i poboljšanja fizioloških procesa 
U cilju poboljšanja apsorpcije vitamina, minerala, aminokiselina i biljaka
OxyMax® aktivni sastojci:
Stabilizovani molekuli kiseonika u jedinjenju natrijum hlorida koji se sastoji od oksida hlora, natrijum karbonata i destilovane vode.
Da li ste znali da obično udišemo 5 do 8 litara vazduha u minuti, što može da se poveća i do 50 – 60 litara tokom sportskih aktivnosti? 
CV kod CV0124
 Upotreba: KAO DIJETETSKI SUPLEMENT: u 2 dcl tečnosti ukapljati 20 kapi preparata OxyMax® , piti tri puta dnevno.
Pažnja!
Pažnja! Posebnu pažnju obratiti na to da proizvod ne dođe u dodir sa očima! Ne upotrebljavati ga u nerazblaženom obliku! Neophodno je precizno se pridržavati uputstva za primenu preparata!
Direktan Link: http://calivita.rs/products/FL0113




Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648



Chelated Zinc (100 tableta)
Organski cink
Cink spada u grupu elemenata u tragovima koji učestvuje u skoro svim metaboličkim procesima i prisutan je u skoro svakoj ćeliji našeg tela. Doprinosti zdravom funkcionisanju imunog sistema, zdravlju kose, kože i noktiju, održava normalan nivo testosterona, muškog polnog hormona, kao i normalne mentalne funkcije, dok u isto vreme inhibira štetne oksidativne procese zbog svojih antioksidantnih osobina.

  • Osobama koje žive u naseljima u kojima je vazduh zagađeniji, zbog antioksidantnih efekata
  • Osobama koje ne konzumiraju, u dovoljnoj količini i dovoljno često, prehrambene proizvode sa visokim sadržajem cinka, kao što je meso ili integralne žitarice
  • Sportistima i onima koji se bave teškim fizičkim radom
  • Svima tokom stresnih životnih situacija

Simptomi nedostatka cinka uključuju: probleme sa kožom, noktima i vidom, sporije zaceljivanje rana u blažim slučajevima. Ukoliko se radi o ozbiljnijoj deficijenciji, može da dođe do patuljastog rasta i atrofije testisa**



+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.


Da li ste znali da je nekoliko studija pokazalo blagotvorne efekte suplementacije cinka u slučaju dijabetesa? Pored mnogih drugih korisnih efekata, cink igra određenu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata. Može da bude od pomoći u redukciji šećera u krvi pre i nakon obroka, kao i u redukciji ukupnog nivoa holesterola i triglicerida*





FL0061


15
mg
Cink



Pažnja! U slučaju tegoba sa bubrezima, posavetujte se sa svojim lekarom imajući u vidu da se cink putem urina izbacuje iz organizma. Konzumiranje MegaZinc preparata se preporučuje samo u obliku privremenog tretmana!



Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648






VITAMIN C - NEOPHODAN SVIMA, SVIM UZRASTIMA. NEMA FUNKCIJE KOJE ĆELIJE U ORGANIZMU OBAVLJAJU BEZ UČEŠĆA VITAMINA C. U ZAVISNOSTI OD VAŠIH NAVIKA U ISHRANI I KOLIKO U OKRUŽENJU IMATE DUVANSKOG DIMA ODLUČIĆETE SE ZA VAMA ODGOVARAJUĆI. A MOŽETE SE KONSULTOVATI I SA NAŠIM LEKARIMA BEZ ČEKANJA U REDU, BEZ ZAKAZIVANJA  A PREPORUKE I SAVETI SU BESPLATNI.


Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648





Arginine Plus (100 tableta)
Za bolje performanse

Arginin je aminokiselina koja igra ulogu u funkcionisanju, razvoju i regeneraciji mišića. Povrh toga, doprinosi i održavanju zdrave cirkulacije krvi, što je od pomoći i u zdravom funkcionisanju vaskularnog sistema. Stimuliše hormone rasta i insulin, a istovremeno je i prekurzorna supstanca azota monoksida (NO), koji ima vazodilatacioni efekat.



- Sportistima i bodibilderima zbog toga što može da podstakne cirkulaciju kiseonika i nutrijenata, rast i regeneraciju mišićne mase
- Osobama koje se bave teškim fizičkim radom
- Potpomaže sintezu proteina i sekreciju hormona rasta i insulina
- Usled vazodilatacionog efekta, doprinosi zaštiti kardiovaskularnog sistema
- U cilju podrške procesu detoksifikacije
- Može da poboljša seksualne performanse




FL0065



500
mg
L-arginin
600
mcg
Mangan
50
mcg
Kobalt
50
mg
Alfa-ketoglutarna kiselina



Pažnja!
  • Ne preporučuje se dijabetičarima zbog uticaja na sekreciju insulina!
  • Ne preporučuje se tokom trudnoće i dojenja!
  • Osobe koje koriste lekove za krvni pritisak, diuretike i antikoagulante treba da se posavetuju sa lekarom pre upotrebe arginina.


Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97
Moj kodni broj:  3814322648































PLANIRAJTE SVOJE POTOMSTVO, ČUVAJTE SE,  SAČUVAJTE, KORISTITE SUPLEMENTE, RADUJTE SE NOVIM ŽIVOTIMA  I NEKA NAS BUDE ŠTO VIŠE. SREĆNO!!!
 DO SLEDEĆEG BLOGA POZDRAVLJAM VAS

VAŠA Biljana



Нема коментара:

Постави коментар