субота, 16. август 2014.

ODVIKAVANJE OD PUŠENJA (LOŠA NAVIKA I BOLEST ZAVISNOSTI)

         PUŠENJE ILI ZDRAVLJE ?  ODABERITE ZDRAVLJE! PROLAZE PORED NATPISA PUŠAČI. MNOGI GUNĐAJU. NEKI KOMENTARIŠU:"OD NEČEGA MORA DA SE UMRE. SVEGA SAM SE ODREKAO, E SAD, SAMO JOŠ OD CIGARETA DA SE ODREKNEM I ŠTA MI PREOSTAJE?  MOJ DEDA PUŠIO, PIO I ŽIVEO 90 I KUSUR I ŠTA MU FALILO?"

ZAKON O ZABRANI PUŠENJA I ODREDBA DA SE ZNAK ZABRANE POSTAVI SAMO JE IZMAMIO PUŠAČE NA ULICI U VREME PAUZA  ŠTO HTELI DA PRIZNAMO ILI NE IZGLEDA VRLO RUŽNO. A ZBOG NEMOGUĆNOSTI DA SVI ODVOJE PROSTOR ZA PUŠENJE, PUŠAČI SMATRAJU DA SU DISKRIMINISANI I SOLIDARIŠU SE JOŠ VIŠE.




I ja sam bila pušač. Kažem bila, jer sam uspela da pređem na onu drugu stranu. Pušila sam sa uživanjem uz kaficu, posle obroka, u društvu pušača manje, jer kad svi zapale cigaretu u isto vreme e, onda stvarno nisam mogla i ja. Tad bi mi smetalo i ja sam tad ustajala da otvorim , prozor, vrata, šta god je bio moguće. Ali zato cigareta pre spavanja ... ma to je bio ritual. I da su me u to vreme pitali za mišljenje o zabrani pušenja na radnom mestu , na javnim mestima... pa sa ove distance gledano sigurno bi se odlučila za zeleni odgovor kao opciju.





Ankete koje su urađene pokazale su sledeće rezultate:
43,75% NISU ZA ZABRANU PUŠENJA
39,90 SU ZA I 
16,34% SU SMATRALI DA TREBA ODVOJITI PUŠAČE OD NEPUŠAČA. 
Za takav odgovor bi se ja opredelila, jer pušenje je izbor kao i sve drugo u životu bili toga svesni ili ne. Jer kako drugačije da objasnimo zašto pušimo ako se zna koliko negativnog uticaja ima na zdravlje , koliko negativnog uticaja ima na potomstvo ono rođeno koje je pored nas, ali i na ono nerođeno koje tek treba da ugleda svetlost dana.






 Kakva je to veza koja nas drži da se družimo sa nikotinom, zašto je toliko velika zavisnost i pored mnogih činjenica i informacija o štetnosti, da li je strah u osnovi svega jer na neka pitanja nemamo odgovor. Za kojim to odgovorima tragamo? Šta ćemo sa rukama kad prestanemo pušiti, čime da zamenimo pušenje, da li uopšte mora da menja sa nečim , ako se zameni sa hranom sigurno će izazvati povećanje kilograma a to ne bi voleli i šta ako se nađem u društvu pušača šta onda, ja sam tad kao pasivni pušač izložena nikotinskom dimu i svim hemikalijama? Da li da menjam prijatelje onda,  ako je među njima dosta pušača? I ako krenete sa razmišljanjima u tom pravcu  i vidite koliki je spisak,  da kažem, strahova, vrlo lako odustanete.


 Pogledajte čega se ima, osim duvana u cigaretama.



 Nije ni čudo što izaziva sve ove zdravstvene probleme a i ogromnu zavisnost koje se ne možete lako osloboditi.







U početku možda i neće vam izgledati tako jer nećete imati vidljive simptome ali kad počnete da brojite pušački staž u godinama i povećava se, onda dolazi do vidljivih stanja  žuti prsti, loš zadah ujutru a i u toku dana nije baš svež, pojaviće se bore oko usana i oko očiju, ali bez obzira na sve to vaša će zavisnost toliko već porasti da nećete čak ni razmišljati kako svoj budžet strašno mnogo smanjujete za kupovinu nečega što se zove loša navika. Možda i razmišljate celih 3 dana kad poskupe cigarete i tad kažete sebi, e sad su zaista preterali i vreme je da ostavim ali svako čudo za tri dana pa i nova cena i onda se čini mi se samo još više puši.

 
Velika je verovatnoća da   nakon 20 godina pušačkog staža, nakon što vaš organizam vapi za kisonikom, trpi zbog nedostatka vitamina C vaš organizam doživi određene deformacije u formiranju i deobi ćelija. Ako znamo da vitamin C učestvuje u svim aktivnostima ćelija i da pomaže u transportu kiseonika do najudaljenijih stanica u organizmu a da se sa pušenjem  uništava vitamin C logično je i treba shvatiti vrlo ozbiljno, ako nema kiseonika u ćelijama to je idealna osnova za formiranje maligninteta. Vitamina C u krvi pušača čak 60 % ima manje nego kod  nepušača, a štetni sastojci iz duvanskog dima uništavaju i  vitamine B grupe. Jedna popušena cigareta uništi 25-100 mg vitamina C. Fali nam i  vitamin E i vitamin A , cink, selen i magnezijum.
 Homocistein  (otpad moždanih procesa u ćelijama) uspešno se smanjuje vitaminom B6, B12 i folnom  kiselinom.
Homocistein ukoliko se ne izbcuje iz organizma povećava mogućnost od kardiovaskularnih bolesti. 
Ako nemate dovoljno folne kseline jer ste je uništili cigaretama možete postati depresivni, zaboravni , razdražljivi, da ne možete da se skoncentrišete i da dovedete organizam u stanje ozbiljne bolesti. 
Zaista, ima velike razlike od čega ćete umreti da se vratim na početak priče , da li ćete od starosti ili od posledica loše navike. Ako dočekate neke zrele godine kao dugogodišnji pušač sa oslabljenim , srcem, vidom , sa nervozom, sa malignitetom, ako dođe do zakrčenosti krvnih sudova , trombova , šloga i budete teret porodici da li ćete i onda želeti da pušite? 
To su pitanja koja sam ja sebi postavila  i odabrala da budem nepušač. 
Odabrala da volim život i on mene, da se smejem , da ne mislim na pušačke bore, da mogu da se družim, da uživam, da još uvek mogu da potrčim a da se ne zadiham,  da ne razmišljam kad priđem bebi da li mi je loš dah, da prikrivam žute prste, nimalo damski ne izgleda a to šta ću sa rukama setila sam se jedne poučne priče koju mi je ispričao moj duhovnik i koja kaže "Čovek treba da je mudar i da sam zaposli ruke ako ih ne zaposli on sam zaposliće ih onaj repati"Mučila sam se ja sa tom odlukom čitavih 9 dana  sve sam stavila na vagu i došla do CD  na kojoj govori Brian Tracy i preslušavajući u jednom momentu sam vratila nazad jer mi je bilo neverovatno On kaže: "Možete uspeti sve u životu ako pošaljete jasne signale u kosmos". Rečenica koju šaljete treba da je pozitivna, nikako negativna kosmos ne poznaje negacije.  Evo primera ako vi razmišljate: "Ja hoću da prestanem da pušim."  Vi šaljete informaciju da ste pušač. Ako kažete: "Ja sam nepušač" , vrlo brzo ćete to postati ili ako mislite:"Ne želim da budem više siromašan"- promenite u "Ja sam bogat"- i to verujte neće biti laž, jer ako nabrojite sve blagoslove koje imate,  to će biti čitavo bogatstvo. Ako imate krov nad glavom , zdravu decu, ako vas služi zdravlje,  vi ste zaista bogat čovek .
I dakle, doneli ste odluku sviđa vam se kako zvuči " Ja sam nepušač" i krećete u akciju. Šta sam ja uradila možda se pitate. Pa kupila sam sebi nove patike jer ako ne pušim mogu sebi nešto priuštiti a to nešto što se zove patike doneće mi još nešto a to je fine šetnje i posete drugaricama koje sam odlagala jer su na drugom kraju grada  a na koje sam se odlučila praveći program kako izgleda život nepušača, naručila proizvod za detoksikaciju i još neke vitamine i zaposlila svoje ruke sama. Ne grickam nokte , ne lupkam u sto, ne klatim nogama, ne čačkam zanoktice jer to boli. Jednostvno uživam u odluci i što sam istrajala. Radujem se novoj ja.
  Ne znam koji bi vama proizvodi mogli da odgovaraju ne bi ste pogrešili ni sa kojim suplementima iz Calivite za detoksaciju. Ako Vam treba više informacija o tome koliko je bitno da se organizam očisti od otrovnih materija koje unosimo putem cigareta ali i uopšte, možete poslušati predavanje profesorke dr. Valerije Sedlak na You Tube.  
Evo  samo nekih od proizvoda koje  možete koristiti a po preporučuju naših lekara iz CaliVite.


Organski Noni (946 ml)
Organski noni đus


  • U cilju povećanja otpornosti organizma
  • U cilju postizanja uravnoteženog funkcionisanja tela
  • U cilju povećanja i održavanja opštih nivoa energije
  • U cilju suplementacije procesa detoksikacije


+ Spec: Svaki naš proizvod poseduje i VMA sertifikat.

Da li ste znali da se primenjuju ekstremno strogi kriterijumi da bi se nešto klasifikovalo kao organski proizvod, a sama organska proizvodnja, osim što poboljšava kvalitet proizvoda, istovremeno u velikoj meri štiti zemlju na kojoj je proizvod uzgojen?


CV0172






Resveratrol PLUS (60 kapsula)
Rezveratrol sa Q10
Naš proizvod vrhunskog kvaliteta je kombinacija dragocenog rezveratrola dobijenog iz crvenog vina i semenki grožđa koji imaju blagotvoran uticaj na krvne sudove. Sadrži i koenzim Q10 koji energizuje ćelije, za potrebe obezbeđivanja što kompletnije zaštite kardiovaskularnog sistema. S druge strane, sastojci ovog proizvoda su takođe od koristi u zaštiti od štetnih efekata slobodnih radikala, kao i u usporavanju procesa starenja.

  • Osobama koje pate od kardiovaskularnih tegoba i problema sa krvnim pritiskom, kao i osobama čija porodična istorija pokazuje mogućnost nasleđivanja takvih oboljenja,
  • Preporučujemo svakom ko želi da održava zdravo funkcionisanje svog tela,
  • Osobama koje su izložene intenzivnom fizičkom i mentalnom naporu,
  • Osobama čiji je životni stil pun stresa
  • Pušačima
  • Osobama koje bi volele da uživaju u blagotvornim efektima rezveratrola bez upotrebe alkohola
  • Svima koji žele da žive ne samo dug, već i zdraviji život sa više energije


Trebalo bi da popijete 10 boca crnog vina i konzumirate 4 kg lososa da dobijete toliko resveratrola i CoQ10 koliko sadrži jedna tableta Resveratrola Plus!

Da li ste znali da su Francuzi, poznati po umerenom konzumiranju vina, zdraviji i dugovečniji od ostalih naroda koji konzumiraju veće količine zasićenih masnih kiselina? Utvrđeno je da blagotvorni efekti ne potiču od alkohola već od rezveratrola nađenog u crvenom vinu.*

CV0166




100
mg
Ekstrakt resveratrola (50% trans-resveratrol)
50
mg
Ekstrakt semenki grožđa
20
mg
Koenzim Q10



Pažnja! Ukoliko patite od hroničnih bolesti i uzimate lekove, posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda!




*The French Paradox; Lessons for other countries - Ferrieres, J. (2004).  Heart 90 (1): 107–111




Smokerade (90 tableta)
Antioksidans za zdrava pluća

Smokerade je preparat koji sadrži papriku-ljuticu (cayenne pepper, Capsicum annuum), upotpunjenu vitaminima i mineralima, kao i blagotvornim efektima nara, zelenog čaja i koenzima Q10. Može da bude od pomoći Vašem telu u svakodnevnoj borbi protiv štetnih efekata i opasnosti aktivnog i pasivnog pušenja.

  • Aktivnim i pasivnim pušačima čije telo je opterećeno svakodnevnim zagađenjem vazduha, kao pomoć u zaštiti ćelija i respiratornog sistema,
  • Svima, kao način da se stimuliše metabolizam i potpomogne detoksikacija i odstranjivanje škodljivih supstanci,
  • Osobama koje žele da podstaknu normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i stimulišu zdravu cirkulaciju krvi
  • Osobama koje žele da uspore proces starenja ćelija. 
  • Da li ste znali?



Da li ste znali da pušenje može da smanji koncentracije nekolicine važnih i zaštitnih antioksidanata i vitamina u telu? Osim toga, pušenje je štetno za kardiovaskularni sistem i pluća, smanjuje količinu kiseonika u krvi, neophodnog za zdravo funkcionisanje ćelija.


CV0104




300
mg
Ljuta papričica
5
mg
Elaginska kiselina
60
mg
Vitamin C
10
mg
Vitamin E
5
mg
Cink
20
mcg
Selen
2.5
mg
Ubikinon (CoQ10)
5
mg
Ekstrakt zelenog čaja



                         
Upoznajte svoje novo ja kao nepušač. Odaberite zdravlje menjajući loše  navike u dobre.
Do sledećeg bloga pozdravljam vas
Vaša Biljana 

Obaveštenja i porudžbine:  

biljanadjordjevic1965@hotmail.com 

Telefon 061 622 75 97 
Moj kodni broj: 3814322648


 



     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
      
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     


1 коментар:

  1. JAKO DOBRE INFORMACIJE AKTIVNOG ,BIVSEG PUSACA..., pOBEDA ,ILI BOLJE RECI ,LJUBAV PREMA SEBI JE IPAK POBEDILA LOSU NAVIKU...
    DA NE PRICAM O FINANSIJSKIM EFEKTIMA, I OSTALIM STETNIM UTICAJIMA,NA DRUGE I SAMOG SEBE...
    Ostaje mi samo da mi bude jako zaokad gledam meni drage pa i najdraze osobe kako rade protiv sebe,i da se pitam, dali i kako im mogu pomoci da se odreknu ove lose navike... NEUSPEVAM, ali i dalje sam uporan, ..jedino to mogu, sto i cinim..
    SRECNO I POBEDITE ,POBEDIMO SEBE, budimo uporni u dobrim stvarima, i ovaj svet bice mnogo lepsi...

    ОдговориИзбриши