недеља, 12. јул 2015.

SREĆA



Sreća, užitak i zadovoljstvo su emocionalna stanja u kojima smo zadovoljni. Definicija sreće je jedan od najvećih psiholoških  problema. Predložene definicije uključuju slobodu, sigurnost, položaj u društvu, materijalna dobra, unutrašnji  mir i tako dalje. Moguća definicija mogla bi biti da je sreća stanje u kojem ljudi ponašanjem dolaze do suprotstavljanja spoljašnjim  silama koje bi inače dovele do nesreće (tuge). 
Druga definicija govori da je sreća trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo i postignuća.


Reč zadovoljstvo se često koristi za izražavanje lokalnog, telesnog osećanja, dok se sreća koristi s dubljim smislom, unutrašnjim osećanjima. Sreća traje duže od brzo prolaznog zadovoljstva, te se često posmatra kao neprocenjiva. Ona može doći kao posledica temeljito planirane situacije, može biti uzrokovana dobrotom drugih, ili situacija koje se osećaju kao pozitivne i vredne. Mnogo učestalije  mišljenje za 


sreću je to da je uzrokovana celokupnim životom . Pitanje najboljeg oblika življenja je jedno od glavnih tema etike. Kako da uspostavimo  dobar odnos sa srećom pa da 
nas uvek prati.
 Da li moguće  da uvek  imamo osmeh  i da odišemo nekim mirom? Koliko truda treba da dopremo do sebe  da saznamo koji su to trenuci za pamćenje što nas čine  tako srećnim i danima  osećamo to prisustvo? I onda... svakodnevnica bude nekako mnogo blaže doživljena, ne tako stresna.

 "Ono što je prošlo, više ne postoji; ono što će biti, još nije došlo. Pa šta onda  postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastoji prošlo i buduće. Eto u toj tački je sav naš život".  Reče nam davno Tolstoj.

 

Ali koliko mi sami možemo dopreti do te  dubine u svojoj duši i da ne brinemo  i da nemamo nekih većih oscilacija  jer užurbani tempo svakodnevnog života i previše obaveza čine  da zaboravimo na trenutak u kome smo i da ceo dan provedemo u brigama iz prošlosti ili razmišljanjima o budućnosti. A vreme prolazi  i ti trenuci u kojima možemo biti opušteni, srećni i zahvalni mi brinemo.  






Trenuci za pamćenje

Kako da trenutak sačuvam 
kad oči otvoriš da zoru ulepšaš
pa da mi zore čarobne budu
i osmehom zadovoljnim 
kad lice ukrasiš
kako da sačuvam,
da mi dani nasmejani budu
i kad ko mačka zadovoljno predem,
izležavam se, mazim, 
da me dodirneš želiš,
kako da sačuvam 
da poželjnom se osećam?

 autor: Biljana Đorđević

Da li smo zaboravili kako izgleda kad taj osećaj sreće titra u nama  i odmaheno rukom, misleći kako  nije to sa nama slučaj, nije moguće jer smo u nekom grču i nikako da se opustimo. I to je ustvari i realnost jer prema nekim istraživanjima  sve više  je osoba koje pate od stresa ili od nekog oblika depresije i posežu za  antidepresivima ne znajući da postoji mnogo bolji način koji je neškodljiv i prirodan i nema  nus pojava.











Neka  uz pomoć
Cocoa Bean Extrat+  sreća postane Vaša navika





Do sledećeg bloga pozdravljam Vas
Vaša Biljana

 Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com 
Telefon   061 622 75 97        i        062 177 18 59
Moj kodni broj:  3814322648 




Нема коментара:

Постави коментар