четвртак, 2. јул 2015.

NEDOSTATAK GVOŽĐA IMA NIZ POSLEDICA

Gvožđe je sastavni deo hemoglobina koji omogućava transport kiseonika u krvi. Anemija ili malokrvnost je nedostatak hemoglobina ili eritrocita (crvenih krvnih zrnaca). Smatra se da veliki procenat žena u reproduktivnom periodu ima anemiju.
Anemija nastaje usled nedovoljnog unošenja gvožđa u organizam, kod povećanih potreba za gvožđem (trudnoća, dojenje, deca u periodu rasta i razvoja), smanjene apsorpcije gvožđa u crevima, kao posledica krvarenja.
Kod nedostatka gvožđa dolazi do slabosti, nesvestice, bledila, brzog umora, zadihanosti, lomljive kose i noktiju, opadanja kose. U nedostatku gvožđa, tkiva i organi nisu u dovoljnoj meri snabdeveni kiseonikom, pa dolazi do hipoksije.

Iscrpljeni ste, bledi i lako ostajete bez vazduha? Možda imate problem sa nedostatkom gvožđa. Žene mnogo češće imaju nedostatak gvožđa nego muškarci. Ovi simptomi će vam otkriti imate li i vi isti problem.


ISCRPLJENI STE
Ovo je najčešći simptom nedostatka gvožđa i najteže ga je uočiti. Žene često imaju haotične živote i sasvim je normalno da se osećaju umorno. Ipak, zbog manjka gvožđa, manje kiseonika se isporučuje u tkivo, pa ostajete bez neophodne energije. Ako vaš zamor dugo traje, čak i po nekoliko dana, u pitanju je nedostatak gvožđa.
  -IMATE TEŠKE MENSTRUACIJE
Žene koje imaju manjak gvožđa, imaju bolne menstruacije. One gube previše krvi, a zamene samo polovinu potrošene, pa opet sledećeg meseca troše previše. To je znak da treba da unosite više gvožđa.
  -BLEDI STE
Hemoglobin vašoj krvi daje crvenu boju i zbog toga koža ima ružičastu boju. To znači da nizak nivo ovog proteina može da izazove bledilo. Ako imate svetao ten, to je lako uočiti, ali može da se uoči i preko unutrašnjosti usana i preko boje desni.
  -LAKO OSTAJETE BEZ VAZDUHA  
Bez obzira na to koliko duboko dišete, ako je nivo kiseonika nizak, osećaćete se kao da nemate vazduha. Ako primetite da ste ostali bez daha radeći stvari koje ste ranije normalno radili, najverovatnije je u pitanju nedostatak gvožđa.
  -SRCE VAM BRZO LUPA 
Zbog ubrzanog rada srca mogu se javiti brojni srčani problemi. Ali za to je potrebno da dugo vremena imate problem sa deficijencijom gvožđa. Ipak, što pre rešite problem sa gvožđem i unosite ga mnogo više kako bi vam srce normalno radilo i kako do ovih problema ne bi došlo. 
  -SINDROM NEMIRNE NOGE 
Ne možete da prestanete da cupkate nogom? Oko 15 odsto ljudi sa ovim problemom ima nedostatak gvožđa. Što je gvožđa manje, simptomi su jači. 
  -GLAVOBOLJA 
Vaš organizam će sav kiseonik koje ima otpremiti prvo u mozak, pa tek onda u druga tkliva, ali će čak i tako mozak dobiti manje kiseonika nego inače. Zbog toga moždane arterije mogu da oteknu, što izaziva glavobolje. 
  -OSEĆATE SE ANKSIOZNO BEZ RAZLOGA 
Nedostatak gvožđa može da učini da se osećate anksiozno. Manjak kiseonika utiče na simpatetički nervni sistem, koji je vaš pokretač. Pored toga, zbog nedostatka gvožđa srce kuca ubrzano, pa se osećate napeto čak i kad za to nemate razloga. 
  OPADA VAM KOSA 
Nedostatak gvožđa, naročito kad preraste u anemiju, može da dovede do gubitka kose. Telo se prebacije u mod za preživljavanje i kiseonik se šalje tamo gde je najneophodniji, kako bi se održale vitalne funkcije. Ali nemojte se plašiti ako vam opadne nekoliko dlaka. Sasvim je normalno da čoveku opadne i do 100 dlaka dnevno.
  -VEGAN STE ILI VEGETERIJANAC
Naše telo upija hem gvožđe, koje se nalazi u mesu, koje je mnogo efikasnije od onog dobijenog iz biljaka. Ali možete uneti dovoljno gvožđa pravilnim planiranjem obroka. Zeleniš tamnijih liski, žitarice i lagumi bogati su gvožđem, a kada se udruže sa hranom bogatom vitaminom C, kao što su paprike, bobičasto voće i brokoli, apsorpcija je još bolja. 
TRUDNI STE 
Bebama je takođe potrebno gvožđe i one ga mogu ukrasti iz majčinih zaliha. Pored toga, mnoge žene tokom porođaj gube veliku količinu krvi, što dodatno smanjuje količinu gvožđa. Ako nosite blizance ili trojke, morate mnogo povećati unos gvožđa.

  JEZIK VAM IZGLEDA ČUDNO 
Pored toga što jezik gubi staru boju, nizak nivo gvožđa utiče na smanjenje mioglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji održava zdravlje mišića kao što su mišići koji sačinjavaju jezik. Zbog toga se mnogi od onih koji imaju manjak gvožđa žale na bol ili neobično gladak jezik.
 -ČESTE UPALE MIŠIĆA Već duže vreme trenirate ali i daljeimate upalu mišića. Ovo može biti normalno ako ste pravili pauzu, ali ako se javlja konstantno to može biti nedostatak gvožđa u krvi. Mišići se teže oporavljaju jer nemaju dovoljno kiseonika
Česte upale mišića - već duže vreme trenirate, ali i dalje imate upale mišića? Ovo stanje je normanlo za periode kada vežbate nakon duge pauze, ali ako se dešava konstantno, to može biti znak manjka gvožđa u krvi. Mišići se teeže oporavljaju jer nemaju dovoljan dotok kiseonika. - See more at: http://mogujatosama.rs/alarm-u-organizmu-10-znakova-da-imate-manjak-gvozdja-u-krvi-4616#sthash.LgiU8fRU.dpuf
- KRTI I SLABI NOKTI Jako čest uzrok ovakog stanja noktiju je manjak gvožđa  
- GUBITAK APETITA a može doći i do 
- OTEŽANOG GUTANJA


Česte upale mišića - već duže vreme trenirate, ali i dalje imate upale mišića? Ovo stanje je normanlo za periode kada vežbate nakon duge pauze, ali ako se dešava konstantno, to može biti znak manjka gvožđa u krvi. Mišići se teeže oporavljaju jer nemaju dovoljan dotok kiseonika. - See more at: http://mogujatosama.rs/alarm-u-organizmu-10-znakova-da-imate-manjak-gvozdja-u-krvi-4616#sthash.LgiU8fRU.dpuf

KAKO DA UNOSITE VIŠE GVOŽĐA
 
Ženama od 19 do 50 godina dnevno se preporučuje da unose 18 miligrama gvožđa. Ali ako su trudne, potrebno je uneti 27 miligrama. Ako doje, trebalo bi da unose samo 9 miligrama. A s obzirom na to koliko vam je teška menstruacija, možete uneti i više. Ženama starijim od 50 potrebno je 8 miligrama dnevno. To nije teško postići: porcija sočiva, spanaća, govedine, koštunjavog voća i piletine daje vam već nekoliko miligrama.
 
UKOLIKO PUTEM ISHRANE NE MOŽETE POSTIĆI ZADOVOLJAVAJUĆE REZUTATE POTREBNO JE DODATI SUPLEMENTE


IRON PLUS 14 mg (100 tableta)
Gvožđe (14 mg) sa dodatkom vitamina C

Gvožđe potpomaže stvaranje zdravih krvnih zrnaca, a imajući u vidu da je gvožđe komponenta hemoglobina, ono igra važnu ulogu u apsorpciji i transportu kiseonika do ćelija. Iron Plus je kompleksni preparat izuzetnog kvaliteta koji sadrži organsko gvožđe i vitamin C koji poboljšava njegovu apsorpciju i upotrebu čak do četiri puta više,  a sadrži i citrusni kompleks bioflavonoida.


  • Ženama tokom plodnih godina u cilju suplementacije gvožđa koje se gubi tokom krvarenja
  • Trudnicama, imajući u vidu da trudnoća zahteva povećani unos gvožđa
  • Pacijentima koji pate od anemije usled deficijencije gvožđa, u cilju suplementacije propisanog tretmana
  • Deci i adolescentima kojima je gvožđe potrebno zbog ubrzanog rasta
  • Sportistima koji imaju povećanu potrebu za nutrijentima, vitaminima i mineralima
  • Osobama koje su na strogoj veganskoj dijeti

Nedostatak gvožđa otežava nekoliko aspekata našeg života: mogući simptomi uključuju bledilo, letargiju, depresiju, sklonost ka umoru, glavobolju, vrtoglavicu, gubitak kose, deformaciju mukoznih membrana u usnoj šupljini i grlu, loše funkcionisanje imunog sistema i probleme sa tiroidnom žlezdom.


Svi proizvodi su upisani u registar dijetetskih proizvoda Ministarstva zdravlja Republike Srbije.



Jedna tableta Iron Plus obezbeđuje toliko gvožđa kao 110 gr goveđe jetre ili 1 kg belog pilećeg mesa!

Da li ste znali da, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, 48.8% populacije u zemljama koje su bile predment istraživanja pate od anemije?* U većini slučajeva radi se o nedostatku gvožđa, iako se takva anemija lako otkriva jednostavnom analizom krvi i lako tretira suplementacijom.
Jedna tableta Iron Plus obezbeđuje toliko gvožđa kao 110 gr goveđe jetre ili 1 kg belog pilećeg mesa!
Da li ste znali da, prema izveštajima Svetske zdravstvene organizacije, 48.8% populacije u zemljama koje su bile predment istraživanja pate od anemije?* U većini slučajeva radi se o nedostatku gvožđa, iako se takva anemija lako otkriva jednostavnom analizom krvi i lako tretira suplementacijom.

1 299 Din

CV0180


14
mg
Gvožđe
30
mg
Vitamin C
10
mg
Bioflavonoidi citrusnog porekla



Pažnja! Trudnice i dojilje treba da se posavetuju sa svojim lekarom pre upotrebe ovog proizvoda! Stalno unošenje veće količine gvožđa može da pojača procese peroksidacije i na taj način poveća i potrebe za antioksidantima. U slučaju primene kompleksnih multivitaminskih preparata, suplementacija gvožđa se preporučuje samo u slučaju nedostatka gvožđa.



Do sledećeg bloga pozdravljam Vas  






Za sva
Obaveštenja i porudžbine: biljanadjordjevic1965@hotmail.com
Telefon 061 622 75 97 i 062 177 18 59
Moj kodni broj: 3814322648

Нема коментара:

Постави коментар